autorijschool zoetermeer

BLOG – Je rijbewijs halen

Als ervaren instructeur kan ik zeggen dat een rijbewijs halen niet zonder slag of stoot gaat. Tijdens een rijopleiding zijn er namelijk veel leermomenten onderweg.
Wij bij verkeersschool GoPro proberen hier voor een leerling op een plezierige manier mee om te gaan. Ik kan mij nog goed herinneren toen ik zelf mijn eerste rijlessen had dat ik onzeker was, maar door de humor van mijn instructeur ging ik autorijden steeds leuker vinden. Als er iets mis ging maakte hij er altijd een plezierig moment van, maar leerde mij natuurlijk ook om op de juiste wijze het probleem op te lossen.

Stel je laat thuis een glas laat vallen, wat gebeurd er dan ? Natuurlijk ruim je het op, pak je een nieuw glas en je leven gaat door. Je gaat niet 3 dagen op de bank zitten huilen.
Zo is het met autorijden dus ook. Als je leert autorijden kom je een valkuil tegen, er gaat iets mis en jij moet het oplossen als leerling. Zolang het veilig is is er niks aan de hand. Van vallen en opstaan wordt je namelijk steeds beter.

Perfectionisme

Perfectionisme wordt vaak gezien als iets positiefs.
De man die zijn huis perfect heeft ingericht omdat hij geen genoegen neemt met minder, maar is perfectionisme wel altijd zo positief? Heeft de perfectionist een voorsprong?
Nee eigenlijk niet. De perfectionist vindt het namelijk vervelend om fouten te maken.

De perfectionist neemt alles vaak te serieus.
Hij/zij wil de kans op fouten voorkomen. Dus doet hij/zij alles met volledige aandacht, goede concentratie en de perfecte focus. Hij/zij wilt niets aan het toeval overlaten.
De touwtjes een beetje laten vieren en de zaken een beetje op z’n beloop laten doet de perfectionist nooit, want volgens hem/haar zou dan alles meteen in de soep lopen.
Gevolg: hij/zij neemt alles dermate serieus dat hij/zij niet ontspannen is.

Een verhaal uit de praktijk

Hoe gaan wij hiermee om volgens een leerling uit de praktijk:
“Door veel feedback te krijgen en alles gelijk bespreekbaar te maken is het vooral voor mij makkelijker geworden. Mijn instructeur liet mij steeds zien dat wij een mooi leermoment tegen kwamen. Iets wat je nog niet goed beheerst moet je een aantal malen oefenen. En natuurlijk gaat het dan vanzelf steeds beter. En daardoor krijg ik steeds meer zelfvetrouwen en wordt het autorijden steeds leuker. Na ieder onderdeel komt er altijd wel een stukje coaching bij en uit eindelijk lukt het aardig.”

2 antwoorden
 1. Kiki Wals
  Kiki Wals zegt:

  Helemaal mee eens dat ervaring heel belangrijk onderweg is. Mijn man rijdt meer dan 20 jaar, en hij is heel zelfverzekerd achter het wiel. Ik heb nog geen auto, maar binnenkort ga ik naar een autorijschool omdat ik een rijbewijs voor mijn werk moet halen. Hopelijk rij ik zo rustig als mijn man nadat ik er aan gewend ben.

  • Verkeersschool GoPro
   Verkeersschool GoPro zegt:

   Hallo Kiki
   Bedankt voor je reactie. Fijn dat je man zo’n goede chauffeur is 😀. Leuk dat je wilt starten met een rijopleiding. Als je uit onze regio komt ben je van harte welkom voor een gratis proefles.

   Met vriendelijke groet
   Verkeersschool GoPro

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie