Rijopleiding en afrijden met rijangst
Rijangst is alleen te doorbreken door toch te gaan rijden. Hoe meer kilometers je maakt en je merkt dat het rijden goed gaat, hoe sterker de overtuiging wordt dat het ook de volgende keer goed gaat. Zo bouw je zelfvertrouwen op. Wat uiteindelijk belangrijk is als je gaat afrijden met rijangst.
Rijangst cursus in Regio Haaglanden
Veel mensen hebben last van rijangst wanneer ze in de auto zitten. De mate van de rijangst varieert sterk. Soms treedt je rijangst alleen maar op in zeer specifieke situaties, situaties die zich bijna nooit voordoen of situaties die regelmatig terugkeren. De rijangst kan zo heftig zijn, dat je niet meer in de auto durft te stappen. En dat terwijl autorijden in deze maatschappij eigenlijk een must is geworden. De meeste mensen praten niet makkelijk over hun rijangst, veel mensen schamen zich hiervoor. Als het al tegen vrienden wordt verteld, is de reactie vaak “Daar heb jij toch geen last van, je bent zo zelfstandig?!” Als je echter geen auto meer durf te rijden, wordt je wereld ineens een stuk kleiner en wordt je afhankelijk van de hulp van anderen. En dat vindt niet iedereen prettig. Misschien ben je een van de vele miljoenen mensen in Nederland met een rijbewijs. Het kan ook zijn dat je nog op jacht bent naar het roze papiertje. Stap je wel of niet de auto in? Als autorijden rijangst bij je oproept, dan laten de meeste mensen dat wel uit hun hoofd. Rijangst gaat vaak gepaard met lichamelijke reacties zoals gespannenheid, zweten, hartkloppingen of emotionele reacties. Er zijn zeven miljoen mensen met een rijbewijs: een half miljoen mensen rijdt (bijna) niet, een half miljoen rijdt wel, maar selectief. Ook dat is rijangst. De meest voorkomende vorm is de combinatie van routine gebrek en faalangst, met vermijdingsgedrag tot gevolg.
Soorten rijangst zijn:
Rijangst door paniekstoornis, vaak ook snelwegangst
Rijangst op kruispunten
Rijangst na beladen gebeurtenis bv ongeval
Rijangst t.g.v faalangst
Rijangst door vaardighedentekort
Rijangst als bijrijder
Rijangst als gevolg van andere stoornissen
Rijangst om te verdwalen
Als je voortdurend in zo’n situatie op de weg zit, ga je het verkeer vaak vermijden.
Je probeert andere routes te nemen. De auto wordt aan de kant gezet, je gaat niet meer naar je werk of zoekt een andere manier om er te komen, familie die ver weg woont, wordt niet meer bezocht. Op zo’n moment is professionele hulp nog het enige wat helpt, want het lichaam en de geest herstellen daar in de meeste gevallen niet meer op normale manieren van.
Erger en erger
De meeste mensen met rijangst gaan lastige verkeerssituaties uit de weg. Ze bedenken uitvluchten als: ‘Met de trein is goedkoper’, ‘Ik heb verkeerde hakken aan, rij jij?’ en ‘Ik heb vandaag geen zin in file’. Zo wordt de drempel om auto te rijden steeds hoger.
De angst kan zulke proporties aannemen dat zich paniekaanvallen gaan voordoen. Iemand met rijangst wil zo’n aanval te allen tijde voorkomen en durft daardoor op een gegeven moment helemaal niet de auto meer in. Deze angst voor rijangst maakt het allemaal nog erger.
Rijangst is een irreële angst
Rijangst is een angst voor iets dat er niet is, maar die wel heel ingrijpend is. Mensen met rijangst zijn vooral bang voor de dingen die er kunnen gebeuren, terwijl ze niet gebeuren. De angst heeft hen in een ijzeren tang. Die angst maakt dat ze in een vluchtpositie gaan. Dat geeft een veel snellere ademhaling, een stijgende hartslag, gespannen spieren.
Overweeg je een rijangst opfriscursus te volgen, er zijn vele vormen van rijangst, die allemaal even vervelend zijn.
Rijangst overwinnen?
Onze instructeurs die gespecialiseerd zijn hiermee om te gaan helpen u graag weer de weg op! Voor meer informatie over onze specifieke en persoonlijke aanpak kunt u mailen naar info@verkeersschoolgopro.nl of bellen met het telefoonnummer 079-50 000 50.

Bron: welingelichtekringen.nl