BLOG – Rijexamen: klamme handen aan het stuur

Iedereen kent het wel…..stressmomenten. ‘Doe maar rustig’ is dan al heel snel het advies, maar rustig blijven is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe werkt ‘stressen’ tijdens het rijexamen eigenlijk? En wat kun je verwachten?

Verkeersschool GoPro is, naast 28 jaar ervaring met het geven van rijlessen, ruim 7 jaar gespecialiseerd in het begeleiden van leerlingen met faalangst. Wij geven tijdens de rijlessen extra aandacht aan faalangst en de daarbij behorende emoties, spanningen en zenuwen. Ook leren onze leerlingen hoe zij met deze emoties om kunnen gaan. Maar hoe gaat dat in de praktijk? Wat doe je als je ‘klamme’ handjes hebt?

Ik heb faalangst, wat nu?

Op het moment dat een leerling van te voren aangeeft last te hebben van faalangst, of wij signaleren dit tijdens de reguliere rijlessen, dan geven wij direct de eerste, maar wel één van de allerbelangrijkste, tip: luister niet naar de verhalen, adviezen en fabels van anderen. Het draait namelijk echt maar om 1 ding en dat is jouw gevoel op dat moment en dit gevoel mag niet onderschat worden. Jij moet het doen en niemand anders. Geloof in je eigen kunnen. Neem adequaat beslissingen, kijk (ver) vooruit en blijf goed reageren en anticiperen op de verkeerssituaties, zodat jij veilig en verantwoord met de auto deel gaat nemen aan het verkeer tijdens je rijexamen. Laat zien wat jij in jouw autorijlessen hebt geleerd. We sturen je niet zomaar op examen, dus vertrouw in jezelf.

Het rijexamen – D-day

Heb je last van faalangst? Dan vragen wij een speciaal ‘faalangstexamen’ voor je aan. Bij het CBR zijn er een aantal examinatoren gespecialiseerd in faalangst en zijn bevoegd om een faalangstexamen af te nemen. Bij een faalangstexamen duurt het examen 70 minuten. Dit in tegen stelling tot 45 minuten bij een “gewoon” praktijkexamen.

Vooraf aan het rijexamen heb je een voorgesprek met de examinator en jouw rij-instructeur. Zij nemen de tijd om jou op je gemak te stellen. Eenmaal in de auto en onderweg mag je een time-out inzetten. De examinator geeft dan aan waar de auto stilgezet mag worden, zodat je even een korte time-out hebt om de benen te strekken, rustig te worden of even diep adem te halen.

Een examenroute

Tijdens onze rijlessen oefenen wij uiteraard een aantal examenroutes met je. Één van de mogelijke routes kan zijn:

  1. Je start in Rijswijk en rijdt binnendoor via de ‘Calvébruggetjes’ richting Delft. Daar kom je een stuk 30- en 50km zone tegen.
  2. Vervolgens volg je de borden A13 richting Den Haag. Dit is de snelweg
  3. Je verlaat de snelweg bij de afrit Ypenburg.
  4. Vanaf hier volg je de borden Nootdorp, daarna de borden Rijswijk gevolgd door de borden Den Haag Zuid.
  5. Vanaf daar rij je terug richting Rijswijk Plaspoelpolder.
  6. Onderweg krijg je 2 bijzondere verrichtingen. De examinator kiest deze bijzondere verrichtingen uit. Een bijzondere verrichting kan o.a. zijn een stopopdracht, een parkeeropdracht of een omkeeropdracht. Eventueel kan hij je ook nog een hellingproef laten uitvoeren.
  7. Eenmaal terug bij het CBR loop je samen terug naar binnen en vertelt de examinator of je bent geslaagd of niet.

Tijdens het examen is geheel foutloos autorijden niet nodig. De examinator let vooral op veiligheid, doorstroming en hoe je zelfstandig verkeerssituaties oplost.

Tips voor vóór je rijexamen

  • Ga de dag voor je examen niet ineens anders doen dan dat je normaal doet.
  • Eet voor je examen een banaan. het is geen fabeltje, een banaan eten helpt echt. Ineen banaan zit stoffen die goed zijn voor je alertheid, concentratie en motivatie. Het beste kun je 2 uur van te voren 1 of 2 bananen eten.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie